Велико Търново - културната столица на България. Потопете се в магичната симбиоза между минало и настояще!

 • Архитектурно-музейният резерват „ЦАРЕВЕЦ”
  Средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, които е заобиколен от три страни от р. Янтра. Разкопките показват, че Царевец, макар и опасан от крепостна стена, не е бил затворена крепост, а истински средновековен град, в центъра на който се е издигал дворецът.
 • Църквата „Свети Четиридесет мъченици“
  Една от най-емблематичните средновековни църкви е храм „Св. Четиридесет мъченици”, построенa в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин. В църквата са погребани българските царе Калоян и Иван Асен II, както и много други членове на царските семейства и българската аристокрация.
 • Манастири в околността
  В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири – Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др.
 • Улица „Гурко“ и „Самоводската Чаршия“
  В архитектурно отношение обликът на старата част на града пренася посетителите в миналото. Вървейки по улица „Гурко” или по „Самоводската чаршия” (улицата на занаятите), гостите на града имат възможност да разгледат сгради, издигнати преди повече от 200 години, както и да усетят една изцяло различна атмосфера. Чаршията е своеобразен етнографски комплекс със занаятчийски работилници, дюкяни за сувенири и галерии.
 • Музеите в града
  В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, Музей „Нова и най-нова история“, Сарафкината къща, къщата музей на П. Р. Славейков, къщата музей на Емилиян Станев, Стамболовият хан, ханът на Хаджи Николи и др.
 • Археологически резерват Никополис ад Иструм
  На 20 км от Велико Търново се намира и археологическият резерват Никополис ад Иструм – римски и ранновизантийски град, основан от император Траян (98 г. – 117 г.) през 106 г.н.е.
 • Архитектурният резерват Арбанаси
  Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина.
 • Музеят на восъчните фигури „Царевград Търнов“
  привлича вниманието както на малки, така и на големи. Той представя живота на българите през вековете, онагледени са всички занаяти, български владетели и пр. Не пропускайте да го посетите ще останете впечатлени и очаровани!
Резервирай Запитване